Česta pitanja

Što je Krav Maga?

Krav Maga je sustav samoobrane, baziran na znanosti i iskustvu, koji pruža znanje i mogućnost samoobrane ili obrane svojih bližnjih u okvirima vlastitih mogućnosti. Krav Maga je praktična metoda borbe, samoobrane i borilačke vještine koja na jedinstven i jednostavan način obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada.

 

Kako je nastala Krav Maga tehnika samoobrane?

Nastala je u Izraelu, pod pritiskom realnih životnih zahtjeva i uvjeta. Metodu je razvio Imi Lichtenfeld, a nastavio razvijati i modificirati Eyal Yanilov s timom vrhunskih instruktora međunarodne Krav Maga Global organizacije (KMG). Krav Maga je horizontalan sustav, s jedinstvenim i logičnim pristupom. Laka je za učenje i pamćenje, izvodi se prirodno i instiktivno, te se praktično može upotrijebiti u stresnim uvjetima.

 

Za koga su treninzi?

Treninzi su namijenjenu svakomu, nevezano uz dob, spol, kondicijsku spremu i prethodno znanje ili iskustvo u borilačkim vještinama. Cilj je pomoći polaznicima postići željene ciljeve: naučiti tehnike samoobrane, ojačati svoje samopouzdanje, smršaviti ili biti (više) u formi. Treninge vode instruktori Krav Mage u profesionalnoj i sigurnoj atmosferi.

Postoje mješovite grupe (muški i ženski polaznici zajedno), zasebne grupe za žene te grupe za djecu i tinejdžere. Uz te se grupe omogućuju specijalizirani tečajevi i obuke za tjelohranitelje, policiju i vojsku.

 

Što trebam od opreme?

U pravilu treninzi se održavaju na tatamiju pa polaznici treniraju bosi ili u čarapama. Za početnički trening potrebno je: majica kratkih rukava, udobne hlače za trening (tajice, trenirka) i boca s vodom. Osnovna je oprema imati: štitnike za zube i genitalije.

 

Kako izgleda jedan tipičan trening?

Treninzi su koncipirani da sudjeluju svi polaznici sukladno svojim mogućnostima, bez zaostajanja za grupom. Započinje se zagrijavanjem, nakon čega slijede razgibavanje i istezanje. Svaki termin treninga prati kurikul prema kojem instruktor polaznicima objašnjava i demonstrira razne tehnike samoobrane, udaračke tehnike rukama i nogama te izlaže moguće realne situacije. Odrađuju se vježbe u stresnim uvjetima te vježbe snage.

 

Kada mogu početi s treninzima?

Sve lokacije primaju nove članove. Možeš se priključiti u bilo kojem trenutku. Javi se instruktoru u terminu koji ti odgovara i dogovori detalje.

 

Nikad ranije nisam trenirao / trenirala borilačku vještinu. Što sad?

Prvi je trening probni i besplatan je. Na mrežnim stranicama pronađite termin koji Vam odgovara. Probajte! Odlučite! O svim svojim strahovima i pitanjima možete razgovarati s instruktorom prije ili poslije treninga.

 

Što ako nešto ne mogu odraditi?

Niti jednog se polaznika ne prisiljava na vježbe koje ne može odraditi. Svi redovito tijekom treninga piju vodu i brinu o hidrataciji. Svatko radi u svojem ritmu i napreduje onoliko koliko se sam posveti Krav Maga treninzima i tehnikama.

 

Kako se odrađuju simulacije napada?

Neovisno radi li se o napadima rukama, nogama ili oružjem, polaznike se smješta u kontekst određene stresne situacije osmišljene da što realnije simuliraju realne životne situacije i probleme. Simulacije napada oružjem, poput noža, palice ili vatrenog oružja, vrše se pomoću gumene ili drvene opreme, s pristupom kao da se radi o pravom oružju.

 

Što znači KIDA - pozdrav na početku i kraju treninga?

Pozdrav se izgovara onako kako se i piše – KIDA, a znači "naklon" (eng. bow). Ima funkciju pozdrava i izraza međusobnog poštovanja i povjerenja između instruktora i njegovih polaznika. Izvodi se prvo naklonom licem prema naprijed i stiskom šaka ispred tijela. Lice je nebranjeno ispred instruktora čime polaznici izražavaju povjerenje u njega ili nju. To vrijedi i obratno. Povjerenje između instruktora i polaznika jako je važno, a ovom gestom pokazuju jedni drugima da neće doći do namjernog ozljeđivanja. Stisnute šake znače spremnost na borbu ili obranu od napada u svakom trenutku.

Mala je razlika između civilnih i vojnih instruktora. Naime, vojni instrukori ne stisnu šake ispred sebe, već su im prilikom pozdrava ruke ispružene uz tijelo.

 

Kako do više informacija?

Sve informacije možete pronaći na stranici www.kravmaga-kvatric.net gdje nam se možete direktno obratiti i preko kontakt forme.

Naš tim

Damir Topić

glavni trener

Marko Anić-Hrvoj

koordinator

Kontakti

Krav Maga centar Kvatrić

Šubićevoj 12, Zagreb
(dvorište - lijevo)

Telefon: 092/ 3346-248
Telefon: 091/ 1103-702

  

BESPLATNI PROBNI TRENING
Krav Maga Vam zvuči zanimljivo? Možda ste vidjeli ili čuli nešto o Krav Magi, ali se bojite kako je vještina pregruba i možda nije za Vas? Posjetite nas i tijekom besplatnog probnog treninga uvjerite se u sigurnost i učinkovitost naše edukacije i Krav Maga sustava samoobrane. Koncept početnih, ali i naprednih grupa usmjeren je ka najvišem stupnju sigurnosti polaznika i zaštite od ozljeda. Slobodno povedite prijatelje, partnera/icu ili člana obitelji – ma povedite ih sve!

Krav Maga centar Kvatrić